Beri objave v medijih

Verjamemo v prihodnost
pametnih proizvodov in
povezanih kupcev




Preplet tehnologije in dizajna

Sara Turk | 12.03.2014

Na enem največjih mednarodnih sejmov kaminov in peči ter tehnologije, povezane z izrabo lesne biomase, ki vsaki dve leti poteka v Veroni, se je predstavilo 653 podjetij iz 36 držav, med njimi šest iz Slovenije, in v petih dneh so na 85.000 kvadratnih metrov velikem razstavišču našteli 75.000 poslovnih obiskovalcev.

Sejem Progetto Fuoco, letošnji je bil že 9. po vrsti, kar pomeni, da se lahko pohvali s skoraj dvajsetletno tradicijo, je v prvi vrsti namenjen navezovanju novih poslovnih stikov, iskanju novih partnerjev in zastopnikov, končnih kupcev je le za vzorec, pravijo v slovenskih podjetjih, ki so med 19. in 23. februarjem predstavljala svojo ponudbo na razstavišču v Veroni (ABC trade, ATech elektronika, Biodom 27, Bioles horizont, Creina in Valtis ogrevanje).

Po besedah predsednika in vodje veronskega razstavišča Ettoreja Riella je bil letošnji sejem rekorden v vseh pogledih, tako po številu razstavljavcev in zato pestri ponudbi kot po številu poslovnih obiskovalcev. Prvih je bilo v primerjavi s sejmom pred dvema letoma za 20 odstotkov več, obisk drugih je narasel za deset odstotkov. Nič presenetljivega, pravzaprav, če upoštevamo, da so bile na veronskem razstavišču pet dni na ogled tehnološke in oblikovalske novosti vodilnih svetovnih proizvajalcev peči, kaminov, kotlov na lesno biomaso, pa tudi pestra ponudba gozdarske mehanizacije in vseh vrst lesne biomase. Lesna biomasa je v zadnjih letih postala najpomembnejši energent v Evropi. V Italiji, denimo, so našteli 9,8 milijona ogrevalnih sistemov na lesno biomaso, od tega 1.630.000 kaminskih peči, 200.000 kaminov in 75.000 večjih sistemov na pelete, medtem ko v 3.465.000 odprtih kaminih, 2.085.000 pečeh, 1.720.000 zaprtih kaminih in 675.000 štedilnikih kurijo polena.

1. V notranjosti zgornjega dela vrtljive peči je betonska obloga, ki akumulira toploto (Lokaterm).

V ospredju skrb za čistejši zrak

Rdeča nit vseh ponudnikov v Veroni je bila skrb za okolje, natančneje za čistejši zrak. Lesna biomasa je res obnovljiv vir in cenovno najugodnejši energent, a po drugi strani močno onesnažuje okolje. Kar dve tretjini ogrevalnih sistemov na lesno biomaso je nam reč zastarelih – po podatkih italijanskega gozdno-kmetijskega energetskega združenja bi morali samo v Italiji v prihodnjih desetih letih zamenjati pet milijonov zastarelih kotlov na lesno biomaso z energijsko učinkovitejšimi ter do okolja prijaznejšimi. Tako bi za dva- do trikrat zmanjšali izpuste. Po besedah Marca Palazzettija, direktorja družinskega podjetja Palazzetti, največjega evropskega proizvajalca kaminov in peči, vsi izdelki italijanskih proizvajalcev že izpolnjujejo zahteve glede energijske učinkovitosti in manjših izpustov, še strožje od tistih, ki bodo v Nemčiji začele veljati prihodnje leto: »Tudi v našem podjetju veliko pozornosti namenjamo varovanju okolja. V ospredju sejemske predstavitve so tako tehnološko izpopolnjene peči s popolnim elektronskim nadzorom zgorevanja goriva in pretoka zraka. Najpomembnejša je ravno funkcija samodejnega nadzora pretoka zraka, z integracijo katere smo nekaj časa odlašali, ker smo iskali kakovostnega ponudnika krmilnih sistemov. Želeli smo seveda celovito storitev, torej daljinsko krmiljenje ogrevalnega sistema z vseh sodobnih platform, kot so pametni telefoni, tablični računalniki in podobno.«

Partnerja so našli v podjetju ATech elektronika iz Bača pri Materiji, ki je na sejmu v Veroni predstavljalo blagovno znamko Fumis, pod katero združujejo družino izdelkov za krmiljenje ogrevalnih sistemov na lesno biomaso, od kaminskih peči na pelete do velikih kotlov na lesne sekance. Poleg krmilnikov in dizajnersko oblikovanih zaslonov na dotik, pri katerih v ospredje postavljajo do uporabnika prijazno upravljanje, so v Veroni na ogled postavili pametno napravo Florian, ki nameščena na dimno cev samodejno uravnava vlek dimnih plinov pri kaminskih pečeh na drva ter tako poskrbi, da se lahko z isto količino drv grejemo dlje in prihranimo pri njihovi porabi. »S florianom, za katerega smo novembra lani na 8. slovenskem forumu inovacij dobili priznanje za najboljšo inovacijo, dosežemo podoben učinek kot s podobnimi izdelki, nameščenimi v kurišču,« je pojasnil lastnik podjetja Davor Jakulin, ki je bil tretji dan sejma zelo zadovoljen z obiskom potencialnih poslovnih partnerjev iz tujine, med drugim iz Danske in Japonske, ter poslovnimi dogovori. »Ampak trdo delo se za nas začne šele po sejmu,« je dodal.

»Sejem v Veroni je največji sejem kaminskih peči letos v Evropi, zato preprosto moramo biti tu,« je poudaril Jože Zaletelj iz kranjskega podjetja Creina. Največja pozornost je sicer namenjena peletnim pečem, a so obiskovalce pritegnile tudi njihove peči na drva pod blagovno znamko Lokaterm. »Izbor razstavljenih modelov ni naključen, saj so Italijani znani po tem, da jim je pomemben dizajn, za tuje trge smo jih tudi nekoliko drugače poimenovali, « je pojasnil sogovornik. Dobro sprejeta je bila denimo peč Alaska 150 (Vintgar), katere posebnost je, da se lahko vrti v vse smeri, zato lahko stoji tudi sredi prostora, pogled na ogenj je vedno odprt. V zgornjem delu se pod oblogo skriva beton, ki akumulira toploto še dolgo po tem, ko ogenj ugasne. »Medtem ko je bilo pred dvema letoma na sejmu ISH v Frankfurtu največ zanimanja za peči, oblečene v pločevino, so tu zdaj bolj v ospredju peči modernega videza, ki so od vrha do tal v steklu,« je povedal Zaletelj in dodal, da tako kot večina drugih razstavljavcev v Veroni tudi Creina ponuja peči, ki že ustrezajo najzahtevnejšemu nemškemu standardu (veljati bo začel 1. januarja 2015, je pa po sogovornikovih besedah osemkrat strožji od osnovnega evropskega standarda, ki ureja področje izpustov).

Podjetje Biodom 27 s Kozine je na sejmu Progetto Fuoco nastopilo drugič. »Iščemo predvsem distributerje in prodajalce, ki bi tržili našo blagovno znamko,« je dejala Tina Andrejašič in dodala, da so na italijanskem trgu že dobro znani. Potencialnim poslovnim partnerjem so podrobneje predstavljali kotel na pelete Biodom 27 E s sistemom krmiljenja BioLogic lastnega razvoja (slovenski javnosti so ga predstavili lani na Mednarodnem obrtnem sejmu v Celju, kjer je bil tudi nagrajen) in toplovodno kaminsko peč na pelete Biodom H2O, ki je nekakšen hibrid med kaminsko pečjo in kotlom na pelete, primerna pa je tudi za ogrevanje stanovanj (in sanitarne vode) v blokih.

2. V štirih paviljonih veronskega razstavišča je bilo vse dni sejma prijetno toplo, ponekod celo vroče – zaradi ognja v 250 kaminih in kaminskih pečeh. 3. in 4. Razstavljavci so v ospredje postavljali tehnologijo in dizajn. Ogledati si je bilo mogoče tudi ogrevalne naprave manj običajnega videza. 5. Palazzettijeva kombinirana kaminska peč na pelete in polena je vzbudila precej zanimanja. 6. Izdelek slovenskega proizvajalca Biodom je nekakšen hibrid med kaminsko pečjo in kotlom na pelete.

Tudi podjetje Valtis ogrevanje se je na veronskem razstavišču predstavljalo drugič. »Od prvega obiska nismo imeli veliko, ker nismo imeli jasno zastavljenih ciljev. Tokrat iščemo poslovne partnerje, ki bi prodajali in servisirali naše kotle,« je pojasnil Matej Part. Nagovarjali so jih s kotli na lesno biomaso, ki so na prvi pogled sicer robustni, nič kaj elegant ni, pod površino pa se skriva vsa sodobna avtomatika, ki je rezultat lastnega razvoja, »a brez nepotrebnega luksuza, zato smo cenejši od konkurence«. V ospredju njihove predstavitve sta bila avtomatizirani kotel na pelete Pellson X3 in novost, zalogovnik za pelete, ki ga lahko uporabnik sestavi sam, na voljo pa je v 250- in 500-kilogramski izvedbi. Petič pa je svoje izdelke v Veroni postavilo na ogled podjetje Bioles Horizont iz Maribora. »Medtem ko smo prejšnja leta dali poudarek na lesno biomaso, smo se letos odločili, da poskušamo na italijanski trg prodreti s kotli na lesno biomaso lastne proizvodnje, zato iščemo zastopnika za Italijo,« je povedala Barbara Kopčič.




Priporočamo tudi

  • 1
  • 2

KARIERNA PRILOŽNOST - Iščemo nove člane ekipe. Zainteresirani? Prijavite se!
Copyright © 2020 - ATech elektronika d.o.o. All rights reserved.